Sådan kan du læge sårene efter at have mistet

Man siger, at tiden læger alle sår. Og det kan også være tilfældet, da det at lade tiden gå, er med til at placere en i den nye virkelighed efter et tab.

Sårligt når døden indtræffer iblandt de nærmeste relationer, er det meget vigtigt at have både tid og plads til at få styr på sine følelser og tanker omkring tilværelsen uden den nu afdøde. I den forbindelse er der mange, som indkalder en bedemand.

Vores egen Bedemand i Varde bekræfter, at det er tilfældet, fordi mange familier ønsker at arrangere en begravelse eller bisættelse, hvor alting forløber efter planen, så afskeden bliver smuk.

Det at sige ordentligt farvel er en vigtig del af at bearbejde tabet. De fleste af os vil kunne nikke genkendende til det, at man har hørt om en person, der ”endelig fik sin fred” eller ”så så fin ud til sin begravelse”. Dette er meget vigtigt i forhold til at få sagt farvel, til personen som man kender ham eller hende. Det at personen ligner sig selv og finder fred et bedre sted, er meget væsentligt. Det skaber ro at vide og gør det lettere at forholde sig til, hvorfor det måtte ske. Der kan naturligvis være tragiske tilfælde, hvor det aldrig giver mening, og hvor tiden ikke læger alle sår. Her kan det blive nødvendigt at lære at leve med en tomhed, hvor sårene altid vil være til stede. Det kan være psykisk opslidende og kræve en stor portion bearbejdelse – muligvis hos en professionel, som f.eks. en psykolog.

At acceptere og tilvænne sig

Det vigtigste, når man mister nogen, er at acceptere tabet. Det kan være hårdt og især i sorgens tidlige stadie er det meget svært at finde nogen som helst form for mening i at skulle acceptere. Men det er nødvendigt, hvis man skal komme sig. En såret sjæl heler aldrig uden ar på sig. Men det er vigtigt at finde en form for accept, for at komme videre og finde sig til rette i den nye virkelighed. I den forbindelse er det meget vigtigt at få talt godt ud om tingene med sin familie eller sine nærmeste venner. Sæt ord på, græd og fortæl om din smerte. Alene det at sige tingene højt kan virke terapeutisk og være med til at takle de mange svære følelser.