Det var en spændende dag for 7.B på Engskovskolen. De skulle i hjemmekundskabslokalet og prøve noget helt nyt – at bage brød uden kulhydrater! Klassen havde allerede hørt om, hvordan man kunne lave brød med havrefibermel i stedet for hvedemel, og i dag var dagen, hvor de skulle prøve det selv.
“Okay, alle sammen,” sagde deres lærer, fru Madsen, og klappede i hænderne for at få opmærksomhed. “Vi skal lave brød, men i stedet for almindeligt hvedemel, skal vi bruge havrefibermel. Det betyder, at der næsten ingen kulhydrater er i brødet. Det er en lidt anderledes måde at bage på, men jeg er sikker på, I nok skal klare det.”
Eleverne kiggede spændt på hinanden. De fleste havde aldrig hørt om havrefibermel før, men de var nysgerrige. Karl, som var lidt af en madentusiast, rakte hånden op. “Hvordan er det anderledes end hvedemel?”
Fru Madsen smilede. “Godt spørgsmål, Karl. Havrefibermel har langt færre kulhydrater end hvedemel, og det er lavet af fibrene fra havre. Det er rigtig godt for fordøjelsen, men det kan være lidt svært at bage med, fordi det ikke har gluten som hvedemel.”
“Så hvordan hæver brødet så?” spurgte Emma, en anden elev, der elskede at bage.
“Vi skal bruge bagepulver og æg til at give brødet lidt luft,” forklarede fru Madsen. “Det bliver ikke helt som almindeligt brød, men det smager rigtig godt.”
Eleverne gik straks i gang med at måle ingredienserne op. På deres borde lå der skåle med havrefibermel, bagepulver, salt, vand og æg. Alle arbejdede koncentreret, men der var også masser af grin og snak rundt i lokalet.
“Det her føles helt anderledes end normalt dej,” sagde Sofie, da hun rørte ingredienserne sammen. “Det er meget tykkere.”
“Ja, det er lidt sjovt,” tilføjede Mikkel. “Men jeg tror, det bliver godt.”
De fortsatte med at ælte dejen, selvom den føltes noget anderledes end den dej, de plejede at lave med hvedemel. Karl, der altid var lidt utålmodig, begyndte at forme sine brød, mens andre stadig kæmpede med dejen.
“Det her er faktisk ret sjovt,” sagde Emma, mens hun prøvede at forme sine små brød. “Jeg håber bare, de smager lige så godt som de ser ud.”
Efter lidt tid havde alle formet deres brød, og fru Madsen gik rundt og inspicerede. “Godt arbejde, alle sammen! Nu skal vi bare have dem ind i ovnen og vente.”
Mens brødene bagte, satte eleverne sig rundt om bordene og snakkede om, hvordan det havde været at bage med havrefibermel. Der var masser af fnis og grin, især når nogen talte om, hvordan deres dej havde opført sig på en sjov måde.
“Jeg troede, det ville være svært, men det var faktisk ret nemt,” sagde Sofie.
“Ja, og det var sjovt at prøve noget nyt,” tilføjede Karl.
Da brødene var færdige, fyldte duften af friskbagt brød hele lokalet. Fru Madsen tog forsigtigt brødene ud af ovnen og stillede dem på bordene. Eleverne var ivrige efter at smage deres værker.
“De ser rigtig flotte ud,” sagde Emma, da hun så sit brød. “Lad os håbe, de smager lige så godt.”
De skar brødene op og tog deres første bid. Der var stille et øjeblik, mens alle smagte.
“Det er anderledes,” sagde Mikkel efter at have tygget lidt. “Men det er faktisk ret godt!”
“Ja, det er lidt tættere end normalt brød,” sagde Karl, “men jeg kan virkelig godt lide det.”
De fleste af eleverne var enige. Selvom brødet var anderledes end det almindelige hvedebrød, de var vant til, var det stadig lækkert på sin egen måde. De nød at dyppe det i lidt olivenolie og smage på det, de selv havde lavet.
“Det var sjovt at prøve noget nyt,” sagde Sofie, mens hun tog endnu en bid af sit brød. “Jeg tror, jeg vil prøve at bage det derhjemme.”
“Jeg er glad for, at I kunne lide det,” sagde fru Madsen. “Det viser bare, at man kan lave lækker mad på mange forskellige måder.”
Da timen var slut, ryddede eleverne op i køkkenet og snakkede om, hvad de næste gang skulle prøve at bage. “Måske vi skulle prøve glutenfri bagning næste gang?” foreslog Emma, og de andre nikkede ivrigt.
De gik ud af lokalet med en følelse af stolthed over det, de havde lavet – og med en ny forståelse for, hvordan man kan bage brød uden kulhydrater.