Er du lige blevet husejer? Det er en spændende proces at skifte fra lejer til ejer – især fordi det åbner op for helt nye muligheder. Det er dig, der bestemmer. Vil du have nyt køkken, så kan du skifte det ud. Vil du male, så gør du bare det.
Der er dog også en hage ved at være husejer. Selvom man har flere muligheder og frihed, så har man også lige pludselig et kæmpe ansvar. Når huset er dit eget, kan du ikke bare lige ringe efter en vicevært, hvis der skulle opstå problemer. Du skal ordne dem selv – eller betale professionelle for deres ekspertise. Vi har derfor her samlet 3 gode råd til, hvad du bør have i fokus, hvis du gerne vil passe godt på dit nye hus.
Tag dig af problemerne fra tilstandsrapporten
I løbet af processen med at købe et hus, bliver der udarbejdet en tilstandsrapport, som indeholder alle fejl og mangler på huset. Det kan være alt fra de helt store problemer til selv små mangler. Når du flytter ind, ved du altså allerede, hvad der er galt, og som bekendt kan små problemer hurtigt vokse sig store og store problemer man hurtigt komme ud af kontrol. Det er derfor en god idé – måske endda allerede inden flytningen – at du får kigget på tilstandsrapporten og udbedret de alvorlige problemer, som ellers kan vokse sig store og dyre.
Installér brand- og tyverialarmer
Huset er dit, så det er dit ansvar at passe godt på det. Som husejer er man desværre mere udsat for indbrud end hvis man lejer en lejlighed i et etagebyggeri – simpelthen fordi der er nemmere adgang på stueplan. Det er lige netop derfor det er en god idé at installere tyverialarm i huset, så du er godt sikret. Tyverialarmer – og også brandalarmer – er generelt en god sikkerhed at have, og det er en god måde at føle sig sikker i sit eget hjem. Med den rette alarm kan du være tryg hele året rundt, uanset om du er hjemme eller ej.
Beskyt dit hus mod skadedyr
Udover at beskytte dit hus mod indbrudstyve, bør du også beskytte dit hus mod skadedyr. For selvom skadedyr ikke stjæler dine ting, er de kendt for at gøre stor skade – og i værste tilfælde kan de udgøre en brandfare, når de gnaver i f.eks. ledninger. Derudover bærer de også på mange sygdomme, som kan gøre dig meget syg, efterlader ildelugtende ekskrementer og byttedyr over alt og tiltrækker flere skadedyr, som f.eks. væggelus. Du bør derfor allerede fra dag 1 beskytte dit hus mod skadedyr som rotter, mår, mus og flagermus – og det kan du gøre med en gnaversirene. Den skal blot sættes i stikkontakten og så udsender den en højfrekvent lyd (som du ikke selv kan høre, og det kan din hund eller kat heller ikke). Lyden stresser skadedyrene og sender dem på flugt fra dit hus. Det er en nem og billig måde at beskytte dit hus fra skadedyr.