Sådan bevarer du dit flotte smil

Flotte tænder er dejligt at have og surt at mangle. Faktisk er det en industri, hvor folk bruger mange penge på at få et flottere smil. For nogle kræver det brug af bøjle, implantater, tandblegninger eller andet, mens andre er heldige at være født med et flot smil.

Har du et smil, som du gerne vil bevare så længe som muligt, så er det vigtigt, at du husker at tænke over din tandhygiejne. Vi giver dig her en række råd til, hvordan du passer godt på dine tænder. Rådene er udvalgt i samarbejde med vores lokale tandlæge i Randers, der naturligvis er ekspert inden for feltet.

Din livsstil spiller en stor rolle

Du kender sikkert det gamle ordsprog ”du bliver, hvad du spiser”? Det samme er lidt tilfældet for dine tænder. Pointen er i hvert fald, at de påvirkes af de valg du træffer. Ryger du, vælger du derfor at mishandle dine tænder og dit tandkød (samt resten af kroppen). Det skyldes, at tobak og røg kan være med til at forårsage kræft i mundhulen, ødelægge tandkædet eller bare ødelægge og misfarve dine tænder.

Har du et stort forbrug af f.eks. kaffe, sodavand og søde sager, kan det ligeledes være hårdt for dine tænder. Syre og sukker er med til at nedbryde dine tænder – hvor syren kan forårsage erosion og slibe dine tænder mindre, mens caries (huller i tænderne) kan lave store grimme huller, der gør tanden svag, så den skal fyldes for ikke at knække.

Dine børstevaner skal spille

Ud over at tænke over hvordan du behandler dine tænder med fødevarer og livsstilsvalg, så skal du også tænke over, hvordan du plejer dem.

Husk altid at børste tænder både morgen og aften, og brug altid tandtråd en gang om dagen. Din tandpasta skal indeholde fluor for at virke effektivt, og du bør ikke skylle munden efter at have børstet tænderne. Lad i stedet resterne fra din tandpasta sidde og beskytte.