Familiehemmeligheden der kom frem i lyset

At være alkoholiker er ikke noget nogen vælger af lyst. Det er et misbrug, der starter i det små, og som langsomt udvikler sig til et større problem og en altoverskyggende afhængighed. Det er noget, man pludseligt kan stå midt i, og derfor kan det også meget let kaste skam over sig. Man kan hurtigt komme til at føle sig som familiens sorte får. Det er et ømt emne, som alkoholikeren selv for alt i verden ønsker at undgå. Det kan derfor være svært at snakke om, og derved forsøge at hjælpe. Men man skal aldrig give op som pårørende.

Sådan kan du støtte en alkoholiker

En uhensigtsmæssig reaktion, når alle oplever, at emnet er meget svært at snakke om til familiesammenkomster. Det er måske heller ikke det bedste tidspunkt at skulle da snakke, da man som alkoholikeren hurtigt kan føle sig ført under et rampelys, hvor alle er imod en. Det er ikke den bedste og mest frugtbare situation, og derfor kan udfaldet ende med at blive ret dårligt og alt andet end gavnligt.

Du kan dog gøre dit for at vise, at du står klar til at hjælpe, hvis alkoholikeren skulle få brug for det. At personen altid kan kontakte dig, ringe for at snakke eller række ud efter hjælp. Nogle gange skal der ikke mere end at vide, at du står klar, til at gøre, at personen netop vælger at række ud efter denne hjælp.

Få hjælp anonymt

Når man har et misbrug, kan det svære være at skulle bekende kulør. Men når man skal udredes, kan det foregå anonymt. Her er det meget normalt, at man sidder i AA-møder, hvilket står for anonyme alkoholikere. Det er netop for at passe på hver enkelt person, at det foregår anonymt, for det er nødvendigvis ikke noget, alle andre behøver at vide noget om.

Du kan altså gå som anonym alkoholiker, mens du får faglig hjælp til at komme ud på den anden side. Hvis du føler, at AA-møder er et stort skridt at tage, kan du også starte med at ringe ind og få hjælp og rådgivning. Dette foregår også helt anonymt, og du kan ringe på et hvilket som helst tidspunkt af døgnet. Det er vigtigt, da man på den måde skaber en mulighed for at hjælp alkoholikere, når de står i situationer, hvor de har allermest brug for hjælpen.